Matrox MXO User Forum Forum Index

 
 FAQFAQ   SearchSearch         RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Cannot capture 1080psf@23.98 with MX02 in HDSDI
Goto page 1, 2  Next
 
Post new topic   Reply to topic    Matrox MXO User Forum Forum Index -> MXO2 Family and Mojito MAX with Avid Media Composer Family (Mac)
View previous topic :: View next topic  
Author Message
F Sauve
(MXO2)




Joined: 04 Jul 2005
Posts: 11

PostPosted: Wed Jan 04, 2012 10:49 am    Post subject: Cannot capture 1080psf@23.98 with MX02 in HDSDI Reply with quote

Running MAC 10.7.2 and Media Composer 6.0 capture is not working at the 1080psf@23.98 standard (with or without TL reference) We are getting half a picture squished vertically to the top and the bottom half being digital noise and jumping.
Tried 1080i@59.94 with success
Playback of previously digitized material seems ok
HELP
Back to top
View user's profile Send private message
F Sauve
(MXO2)




Joined: 04 Jul 2005
Posts: 11

PostPosted: Wed Jan 04, 2012 12:44 pm    Post subject: Cannot capture 1080psf@23.98 with MX02 in HDSDI MORE INFO Reply with quote

To output in 1080psf@23.98 the 'Set Main channel format to:' in the Matrox control panel has to be set to 1080i/psf

To digitize, the problem is an incompatibility between MC6 and the control panel. When setting the Matrox input, the hardware recognizes the psf format but as soon has you go back to MC6 it wants to flip back to 1080p and you get that suqished/jumping signal.

There is only one 1080 at 23.98 type of project in Media composer and it's labelled p only. How internally it handles the p versus the psf difference I have no idea but this has to be fixed!
There is a toggle where you can force a psf OUTPUT.
Is there one for the INPUT side???
Thanks
Back to top
View user's profile Send private message
Matrox_Support_Sam
(Moderator)

Site Admin


Joined: 04 Jul 2005
Posts: 6881

PostPosted: Wed Jan 04, 2012 5:15 pm    Post subject: Reply with quote

To confirm, your final captured clips playback fine, without the vertical squish or digital noise?
As a test, have you tried checking the Video input option to Scale input for capture and then select the 1080PsF setting in Source Format?

Have you tried capturing with Avid Project Format of 1080p/23.976?

We will try the workflow in house and let you know our results.
_________________
Regards,
Sam
Matrox Video Technical Support
Back to top
View user's profile Send private message
F Sauve
(MXO2)




Joined: 04 Jul 2005
Posts: 11

PostPosted: Thu Jan 05, 2012 10:57 am    Post subject: Cannot capture 1080psf@23.98 with MX02 in HDSDI MORE INFO Reply with quote

The only media that plays back fine is previously digitized material with an Avid-Adrenaline BOB.
We tried the Scale input to bring it to 1080psf but then captured media is a frame late. Not a good thing when repackaging material that has to be frame accurate.
Back to top
View user's profile Send private message
F Sauve
(MXO2)




Joined: 04 Jul 2005
Posts: 11

PostPosted: Thu Jan 05, 2012 11:05 am    Post subject: Cannot capture 1080psf@23.98 with MX02 in HDSDI MORE INFO Reply with quote

Sorry, skipped your second observation,
we always work with the 1080p@23.976 project format

True 1080p@24 is a transport only format that does not offer downconvert capability to NTSC except if you do a speed offset playback.
(Just tought I mentioned it for other people reading the thread and not familiar with the HD formats)
Back to top
View user's profile Send private message
Matrox_Support_Sam
(Moderator)

Site Admin


Joined: 04 Jul 2005
Posts: 6881

PostPosted: Thu Jan 05, 2012 11:10 am    Post subject: Reply with quote

Hi,

Thanks for the detailed feedback. We have in fact been able to reproduce your issue and have reported it to our engineering department for further investigation.

We hope to have a solution for this in future driver release.
_________________
Regards,
Sam
Matrox Video Technical Support
Back to top
View user's profile Send private message
F Sauve
(MXO2)




Joined: 04 Jul 2005
Posts: 11

PostPosted: Thu Jan 05, 2012 11:25 am    Post subject: Cannot capture 1080psf@23.98 with MX02 in HDSDI MORE INFO Reply with quote

Great, let me know if we can do any beta testing on this.
Our workaround for is a bit time consuming..
Thank you!
Back to top
View user's profile Send private message
Matrox_Support_Sam
(Moderator)

Site Admin


Joined: 04 Jul 2005
Posts: 6881

PostPosted: Thu Jan 05, 2012 11:50 am    Post subject: Reply with quote

Thanks for the input. I will let you know once we get any further updates.
_________________
Regards,
Sam
Matrox Video Technical Support
Back to top
View user's profile Send private message
Matrox_Support_Sam
(Moderator)

Site Admin


Joined: 04 Jul 2005
Posts: 6881

PostPosted: Fri Feb 17, 2012 2:25 pm    Post subject: Reply with quote

Update: F Sauve, if you update to Lion 10.7.3 do you exhibit the same issue of frame accuracy on captures of 1080psf@23.98 with MXO2 3.0 drivers and Avid MC6?

Make sure to check the Video input option to Scale input for capture and then select the 1080PsF setting in Source Format.
_________________
Regards,
Sam
Matrox Video Technical Support
Back to top
View user's profile Send private message
F Sauve
(MXO2)




Joined: 04 Jul 2005
Posts: 11

PostPosted: Mon Feb 20, 2012 11:27 am    Post subject: Cannot capture 1080psf@23.98 with MX02 in HDSDI Reply with quote

Hello,
Updated to Mac OS 10.7.3
Also updated to MC 6.0.1

Same frame accuracy issue with scaling
Also when working in Psf, it looks like the segments are inverted
(can send you a sample if needed)

Without scaling, still gets top half of picture squished, bottom half scrambled with whatever happens to be in the playback buffer

Playback of previously digitized material with Nitris DX still ok
Confused
Back to top
View user's profile Send private message
Matrox_Support_Sam
(Moderator)

Site Admin


Joined: 04 Jul 2005
Posts: 6881

PostPosted: Mon Feb 20, 2012 1:57 pm    Post subject: Reply with quote

Thanks for your reply and feedback.

The correct procedure to capture in this case is to use the Scale input for capture and then select the 1080PsF setting in Source Format.

As for the frame accuracy and inverted segments issue, can you send us a sample clip?
Please see your PM Inbox for more information.
_________________
Regards,
Sam
Matrox Video Technical Support
Back to top
View user's profile Send private message
F Sauve
(MXO2)




Joined: 04 Jul 2005
Posts: 11

PostPosted: Mon Feb 20, 2012 3:09 pm    Post subject: Cannot capture 1080psf@23.98 with MX02 in HDSDI Reply with quote

Samples have been uploaded
There seems to be an issue between p and psf formats

In the Video Output tab of the Matrox Utilities
(Firmware 34.0 Software 3.0.0.0071)
there are two seperate settings for p and psf
If I leave it in p mode my HDSR deck flips real bad..

Thank you
Fr?d?ric
Back to top
View user's profile Send private message
Matrox_Support_Sam
(Moderator)

Site Admin


Joined: 04 Jul 2005
Posts: 6881

PostPosted: Tue Feb 21, 2012 10:05 am    Post subject: Reply with quote

Thank you for the uploaded files. Unfortunately, we have not been able to reproduce the frame delay/accuracy capture issue.

Can you provide us some detailed steps to reproduce the issue?
What exactly is the frame delay you are seeing on the captured clip?

Have you tried playing back the 1080psf23.98 captured clip via HDMI? Does the same interlaced look occur?

Also, the timeout error you received, can you also provide steps to reproduce? We want to make sure the troubleshooting workflow is the same on our end.
_________________
Regards,
Sam
Matrox Video Technical Support
Back to top
View user's profile Send private message
F Sauve
(MXO2)




Joined: 04 Jul 2005
Posts: 11

PostPosted: Tue Feb 21, 2012 12:29 pm    Post subject: Reply with quote

Simple setup:
HDCAM-SR, SRW-5800 locked on Trilevel sync 23,976 psf (Evertz)
Direct (3GB qualified hard patch) cable that works with all NLE BOB we have
Remote through the 9 pin RS422 port on MX02

Frame delay is a consistent 1 frame late Picture vs TC as compared to what is actually on the tape (with or without Genlock in the MX02)

The Timeout seems to happen when loading a clip right after digitizing (takes a complete restart to fix)

To HDMI will only work with 1080p (I guess it adds pulldown) same interlace thing. With the main channel in 1080i/1080psf I get no picture

Just tried with HDW-500F, other tape other project same results
Back to top
View user's profile Send private message
F Sauve
(MXO2)




Joined: 04 Jul 2005
Posts: 11

PostPosted: Tue Feb 21, 2012 12:40 pm    Post subject: Reply with quote

Interesting footnote

My client monitor is a Panasonic BT-LH2550
When in digitize mode it auto locks and displays 1080/23.98p
I double check the A/V Input Tab
Scale input for capture: checked
Source format: 1080PsF

Going back to MC the monitors flips back to 1080/23.98psf
... Confused
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Matrox MXO User Forum Forum Index -> MXO2 Family and Mojito MAX with Avid Media Composer Family (Mac) All times are GMT - 5 Hours
Goto page 1, 2  Next
Page 1 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

This board is protected by Phpbbantispam
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group