Matrox MXO User Forum Forum Index

 
 FAQFAQ   SearchSearch         RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

firmware versions and HDMI output info needed
Goto page 1, 2  Next
 
Post new topic   Reply to topic    Matrox MXO User Forum Forum Index -> MXO2 Family and Mojito MAX with Avid Media Composer Family (Mac)
View previous topic :: View next topic  
Author Message
nigelsmith
(MXO2 Mini with MAX)




Joined: 04 Jul 2005
Posts: 37

PostPosted: Fri May 20, 2011 10:43 am    Post subject: firmware versions and HDMI output info needed Reply with quote

Hello Matrox engineers!

With v1.9.2 and a 1080 25P project, HDMI gives me a 1080 50i output.
Is this true 1080 50i or 1080 25 psf?

With v2.2.1 and a 1080 25P project, HDMI will only give me 1080 25P output.
Whether channel 1 is set to follow application or '1080' it is the same.

This is no good for me - it won't display on my Plasma.
So I am going to have to roll back the firmware version, and Avid version if necessary.

Do I need to go back to v1.9.2, or can I use 2.0, 2.1 or 2.2.0 to get back my 50i HDMI output?

Thanks in advance
Back to top
View user's profile Send private message
Matrox_Support_Joe
(Moderator)

Site Admin


Joined: 04 Jul 2005
Posts: 3323

PostPosted: Fri May 20, 2011 11:25 am    Post subject: Reply with quote

Which version of Avid are you using? Is it the new 5.5.1? Because this is the only version supported with Matrox 2.2.1 drivers. If you are using the older Avid version, then you need to use Matrox driver 1.9.2.

If you are using the latest Avid 5.5.1 with Matrox 2.2.1, the list of supported formats can be found on the Avid FAQ site: http://avid.custkb.com/avid/app/selfservice/search.jsp?DocId=366347&NewLang=en#a6
_________________
Regards,
Joe
Matrox Video Technical Support
Back to top
View user's profile Send private message
Matrox_Support_Joe
(Moderator)

Site Admin


Joined: 04 Jul 2005
Posts: 3323

PostPosted: Fri May 20, 2011 12:13 pm    Post subject: Reply with quote

I just found your other thread: http://forum.matrox.com/mxo/viewtopic.php?t=6015

I see that you upgraded Avid to 5.2.2. The Matrox 2.2.1 driver is strictly for Avid MC 5.5.1. So this could be causing odd issues. If you revert back to Matrox driver 1.9.1 (or 1.9.2), does your 5.2.2 output correctly?
_________________
Regards,
Joe
Matrox Video Technical Support
Back to top
View user's profile Send private message
nigelsmith
(MXO2 Mini with MAX)




Joined: 04 Jul 2005
Posts: 37

PostPosted: Sun May 22, 2011 4:11 pm    Post subject: Reply with quote

Matrox_Support_Joe wrote:
I just found your other thread: http://forum.matrox.com/mxo/viewtopic.php?t=6015

I see that you upgraded Avid to 5.2.2. The Matrox 2.2.1 driver is strictly for Avid MC 5.5.1. So this could be causing odd issues. If you revert back to Matrox driver 1.9.1 (or 1.9.2), does your 5.2.2 output correctly?


No, Avid locks up on opening with 1.92 drivers.
I will use whichever version of Avid [5.0.3.7r or 5.51 or 5.5.2] is necessary to get the MX02 outputting 50i or 25psf - whatever it was doing under 1.92 and MC 5.0.3.7r.
Can you tell me which of these the MX02 WAS outputting?
Thanks
Nigel
Back to top
View user's profile Send private message
nigelsmith
(MXO2 Mini with MAX)




Joined: 04 Jul 2005
Posts: 37

PostPosted: Mon May 23, 2011 7:17 am    Post subject: Reply with quote

The Matrox site -http://www.matrox.com/video/en/press/releases/mxo2_mini_for_avid_media_composer/ - says

"Media Composer V5.5 adds support for new 720p and 1080p workflows with Matrox MXO2 Mini including the ability to select PsF or true P output in 1080p modes."

Does anybody know where you can select this?
I'm hoping that selecting PsF will get my Plasma working again.

thanks for any advice...
Back to top
View user's profile Send private message
nigelsmith
(MXO2 Mini with MAX)




Joined: 04 Jul 2005
Posts: 37

PostPosted: Mon May 23, 2011 9:39 am    Post subject: Reply with quote

I know I'm talking to myself here, but anyway...
Apparently it's a console command with MC on Macs, that you have to enter every time you open a project Sad

And trawling through all the readmes for each firmware version, it seems that version 2.1 is the last one to output PsF for 1080 25P.

I guess I'll have to roll back to v5.0.3. and v2 Matrox drivers, as I can't afford new client monitors.

How ironic that the 'improvement' in MX02 mini performance leaves me worse off.... Sad
Back to top
View user's profile Send private message
Matrox_Support_Joe
(Moderator)

Site Admin


Joined: 04 Jul 2005
Posts: 3323

PostPosted: Tue May 24, 2011 4:31 pm    Post subject: Reply with quote

Hi Nigel, sorry I've not been able to address your questions. I will need to look into this and will update the thread as soon as I get the answers to your questions.
_________________
Regards,
Joe
Matrox Video Technical Support
Back to top
View user's profile Send private message
Matrox_Support_Joe
(Moderator)

Site Admin


Joined: 04 Jul 2005
Posts: 3323

PostPosted: Thu May 26, 2011 2:36 pm    Post subject: Reply with quote

nigelsmith wrote:
With v1.9.2 and a 1080 25P project, HDMI gives me a 1080 50i output.
Is this true 1080 50i or 1080 25 psf?


According to our user guide, the MXO2 will output 1080PsF 25 provided you have the video output settings set to 'follow application' or '1080'. It is supported through the HDMI & Component outputs of the MXO2.

This is true as long as we maintain the proper Avid/Matrox driver combination; which in this case is Avid 5.0.1 and Matrox 1.9.2.

How are you determining an output of 1080i 50?


nigelsmith wrote:
With v2.2.1 and a 1080 25P project, HDMI will only give me 1080 25P output.
Whether channel 1 is set to follow application or '1080' it is the same.


It outputs 1080p 25 (true p, not PsF) through HDMI only. This is true as long as we maintain the proper Avid/Matrox driver combination; which in this case is Avid 5.5.1 and Matrox 2.2.1.


Therefore, it would appear that your monitor does not supported true 25p but does support 25PsF. Can you confirm this with the specifications of the monitor manufacturer?
_________________
Regards,
Joe
Matrox Video Technical Support
Back to top
View user's profile Send private message
nigelsmith
(MXO2 Mini with MAX)




Joined: 04 Jul 2005
Posts: 37

PostPosted: Tue May 31, 2011 8:40 am    Post subject: Reply with quote

Hi Joe
Matrox_Support_Joe wrote:

How are you determining an output of 1080i 50?

The auto detect on the plasma, which displays on screen and auto-updates as sources change.

This means the plasma is seeing the 25PsF [as 50i], since it displays the picture ok

FWIW the plasma always detects the MX02 output as 480p on startup, before I load a project, then it changes to the relevant format.

Matrox_Support_Joe wrote:

Therefore, it would appear that your monitor does not supported true 25p but does support 25PsF. Can you confirm this with the specifications of the monitor manufacturer?

Correct. I believe that the whole point of PsF is to display P material on equipment that can only handle interlaced material?

So I have currently had to go back to MC v5.0.3.9, with MX02 v 2.1 and Mac OS 10.6.6.

It is a shame for me that while the PC MX02 control panel apparently allows you to choose between 25PsF and 25P, the Mac control panel does not.
Are there any plans to improve this?
Thanks
Nigel
Back to top
View user's profile Send private message
Matrox_Support_Joe
(Moderator)

Site Admin


Joined: 04 Jul 2005
Posts: 3323

PostPosted: Tue May 31, 2011 9:33 am    Post subject: Reply with quote

I will look into this.

I know you've already reverted back to an older Avid/Matrox driver combination that outputs 1080PsF. However, just curious if the console command was working for you with the Avid 5.5.1/Matrox 2.2.1 combination?

The console command I'm referring to is:

in Avid>>>Tools>>> Console:

Togglepsf false (This will disable psf output, and output real P)

or

Togglepsf true (This will enable psf output, and output PsF)
_________________
Regards,
Joe
Matrox Video Technical Support
Back to top
View user's profile Send private message
nigelsmith
(MXO2 Mini with MAX)




Joined: 04 Jul 2005
Posts: 37

PostPosted: Tue May 31, 2011 11:00 am    Post subject: Reply with quote

Hi Joe
I was using MC v5.5.2 and the console command "TogglePsF", which seemed to work.
However I was told I would need to enter it each time I opened the project up.
nigel
Back to top
View user's profile Send private message
Matrox_Support_Joe
(Moderator)

Site Admin


Joined: 04 Jul 2005
Posts: 3323

PostPosted: Tue May 31, 2011 2:19 pm    Post subject: Reply with quote

I've forwarded this to the appropriate channels. Hopefully we or Avid can implement an easier method for switching between P and PsF format. I appreciate your feedback.
_________________
Regards,
Joe
Matrox Video Technical Support
Back to top
View user's profile Send private message
nigelsmith
(MXO2 Mini with MAX)




Joined: 04 Jul 2005
Posts: 37

PostPosted: Mon Jun 06, 2011 10:20 am    Post subject: Reply with quote

Thanks Joe.
I'll keep fingers crossed.
Nigel
Back to top
View user's profile Send private message
Matrox_Support_Joe
(Moderator)

Site Admin


Joined: 04 Jul 2005
Posts: 3323

PostPosted: Mon Jun 06, 2011 5:27 pm    Post subject: Reply with quote

You're welcome Nigel.

Feel free to add a thread in our forum Feature request section as well: http://forum.matrox.com/mxo/viewforum.php?f=6
_________________
Regards,
Joe
Matrox Video Technical Support
Back to top
View user's profile Send private message
aylinzoi
(MXO2 Mini)




Joined: 04 Jul 2005
Posts: 1

PostPosted: Tue Aug 16, 2011 8:28 am    Post subject: Reply with quote

Hi Everyone,

I encountered the same problem last week and it was a nightmare till i found that the console command 'togglepsf' could fix this problem.
Hope Avid can solve this issue soon. It is so frustrating to face these kind of puzzle like problems in every update. Is there anything we can do to make Avid fix this issue faster?

Aylin zoi Tinel
editor
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Matrox MXO User Forum Forum Index -> MXO2 Family and Mojito MAX with Avid Media Composer Family (Mac) All times are GMT - 5 Hours
Goto page 1, 2  Next
Page 1 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

This board is protected by Phpbbantispam
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group