Matrox MXO User Forum Forum Index

 
 FAQFAQ   SearchSearch         RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

MAX SLOW in Adobe Media Encoder CC2014

 
Post new topic   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Matrox MXO User Forum Forum Index -> MXO2 Family and Mojito MAX with Adobe CC 2014 (Mac)
View previous topic :: View next topic  
Author Message
visionmill
(MXO2 Mini with MAX)




Joined: 04 Jul 2005
Posts: 8

PostPosted: Mon Feb 23, 2015 10:13 am    Post subject: MAX SLOW in Adobe Media Encoder CC2014 Reply with quote

I'm finding that encodes using MAX are really slow when done using AME CC 2014.

I need to create a 4mbps clip and am using a 5 minute Pro-Res HQ 1920x1080 50i source clip

AME takes 7:50 to encode it to H264 using Matrox MAX setting. I have the data rate limited to 4mbps

If I do the same test in Compressor it only takes 3:48. I am using the Youtube 1080p25 preset but have set the target data rate to 4mbps instead of 10

Why is there such a different when both are using the same hardware?
I can render direct to H264 quicker in AME without the MAX hardware and just using my cpu.

Any suggestions how to make AME go quicker?

Thanks
Back to top
View user's profile Send private message
visionmill
(MXO2 Mini with MAX)




Joined: 04 Jul 2005
Posts: 8

PostPosted: Mon Feb 23, 2015 11:22 am    Post subject: Reply with quote

I should add that I'm running Yosemite 10.10.2 AME 2014.2
Back to top
View user's profile Send private message
Matrox_Support_Sam
(Moderator)

Site Admin


Joined: 04 Jul 2005
Posts: 6881

PostPosted: Mon Feb 23, 2015 2:58 pm    Post subject: Reply with quote

Are you seeing the Matrox MAX presets now?

Is the Matrox MAX hardware scaler enabled for both comparison tests in AME and Compressor?

Are the same source files used for encoding in Compressor and AME?

Are you running the exact same exporting preset or values in AME vs Compressor?

Are you performing a file export from Premiere or FCP X? No effects or filters in AME source export?

We can first determine the export missing MAX preset issue from your original posting. http://forum.matrox.com/mxo/viewtopic.php?t=14184
_________________
Regards,
Sam
Matrox Video Technical Support
Back to top
View user's profile Send private message
visionmill
(MXO2 Mini with MAX)




Joined: 04 Jul 2005
Posts: 8

PostPosted: Tue Feb 24, 2015 1:00 pm    Post subject: Reply with quote

Yes I'm using exactly the same file for the tests. I'm not exporting directly from Premier or FCP as this machine is only being used as an encoder with content coming from multiple places. The file is 1920 x 1080 50i pro-res 422 with stereo audio.

In Compressor I'm starting with the Matrox Max H.264 for Youtube HD 1920x1080p 25 44.1 kHz preset. The only change I am making is to the bitrate - changed from 10 to 4

H264 Level: 4.2
Frame Size: 1920x1080P (16:9)
Pixel aspect: Square 1.0 (greyed out)
color space: High Definition (greyed out)
Frame rate: 25 fps
Web streaming (fast start) ticked
GOP size: 64 frames
Distance between P frames: 2
Hardware scaling: not ticked
Noise Filter: None
Scene Detection: not ticked
Algorithm: CABAC (greyed out)
Compression type: Constant data rate
Target data rate: 4 Mb/s
Sample rate: Low
Data rate adjustment:50
Audio Enabled / AAC / Stereo 44.1 /Quality normal / Target Bit Rate 128

In AME I have created the following preset:
Format Quicktime
Effects Tab: None ticked
Video Tab:
Codec: Matrox Max H.264
Quality 100
Dimension/frame rate: based on source
Advanced Settings: None ticked
Bitrate Settings: Limit data rate to 4,000kbps

In the codec settings I have
Algoritm: CABAC
De-interlaced: unticked
Level: 4.2
Noise Filter: None

Audio Tab:
Codec: AAC
Sample Rate: 48000 Hz
Audio Track: Single Track
Channel layout: Mono
Bitrate: 128


I don't know if the hardware scaler is enabled under AME - there isn't an option anywhere I can see to turn it on or off

In the interests of a further comparison I created a preset in Episode. This created the file in 3:28 - similar to compressor.

Episode Settings:
Fps: 25
Key Frame every: 24
Limit data rate to: 4000
Frame reordering: ticked
Quality: Best
Algorith: CABAC
De-interlace: unticked
profile: 4.2
noise filter: None

Hope that helps. There seem to be so many more settings available when using compressor. Some of these are available in Episode and barely any in AME.
Back to top
View user's profile Send private message
Matrox_Support_Sam
(Moderator)

Site Admin


Joined: 04 Jul 2005
Posts: 6881

PostPosted: Wed Feb 25, 2015 11:08 am    Post subject: Reply with quote

What are your system specs? In AME, do you have Use Maximum Render Quality or Use Previews checked in Export Settings window?

We will try to firstly get the MAX presets installed properly in AME.
_________________
Regards,
Sam
Matrox Video Technical Support
Back to top
View user's profile Send private message
visionmill
(MXO2 Mini with MAX)




Joined: 04 Jul 2005
Posts: 8

PostPosted: Wed Feb 25, 2015 12:16 pm    Post subject: Reply with quote

I now have the Matrox presets visible. If I use the youtube 1080p25 (as I used in compressor) but with the data rate set to 4mb I'm getting a encode time of 4 minutes exactly for the 5 minute clip which is great improvement and a few seconds quicker than compressor.

I thought just for safety I would try and encode of an hour long clip. When I put it in AME it bombs straight away with the following in the log

Code:

 - Encoding Time: 00:00:00
02/25/2015 05:05:07 PM : Encoding Failed
------------------------------------------------------------
Export Error
Error compiling movie.

Unable to create or open output file.


If I change the preset to a normal CPU H264 it works correctly. The file also encodes without a problem in compressor, so again seems related to the MAX preset.

So a couple of steps forward. Any other thoughts? I'm not using Maximum Render Quality or Use Previews as I'm not sending the sequence from premier to AME. I'm just taking a clip, dropping it in AME and applying a MAX preset to it.
Back to top
View user's profile Send private message
visionmill
(MXO2 Mini with MAX)




Joined: 04 Jul 2005
Posts: 8

PostPosted: Wed Feb 25, 2015 1:21 pm    Post subject: Reply with quote

I did a quick restart and now it seems to be encoding the hour long file without bombing.

Thanks for your help Sam.
Back to top
View user's profile Send private message
Matrox_Support_Sam
(Moderator)

Site Admin


Joined: 04 Jul 2005
Posts: 6881

PostPosted: Wed Feb 25, 2015 2:09 pm    Post subject: Reply with quote

Great to hear all is working well now. Thanks for the update. We will lock this post but please feel free to start a new post for any new issues you may encounter.
_________________
Regards,
Sam
Matrox Video Technical Support
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Matrox MXO User Forum Forum Index -> MXO2 Family and Mojito MAX with Adobe CC 2014 (Mac) All times are GMT - 5 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

This board is protected by Phpbbantispam
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group